Desert prajitura din albusuri si crema de vanilie

de Gherca Daniela in Prajituri, 3 Ian 2020 | 6419 vizualizari

 

"Bunatati pentru Craciun"!
O prajiturica tare faina atunci cand ne raman multe albusuri de la alte preparate!

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 9 albusuri
  • un varf de cutit de sare
  • 160 g zahar
  • 100 g unt
  • 150 g faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 170 g ciocolata 55% cacao
  • zahar pudra pentru pudrat
  • Pentru sirop:
  • 1 ceasca cu apa
  • zahar dupa gust
  • esenta de rom
  • Pentru crema:
  • 400 ml lapte
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 3 linguri zahar
  • esenta de vanilie
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura de zahar pudra vanilat
  • In plus: Ciocolata neagra razuita pentru presarat deasupra
Portii: 10
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Desert prajitura din albusuri si crema de vanilie:

Pentru blat:
       Intr-un bol mixam albusurile cu sarea pana isi dubleaza volumul, adaugam zaharul, putin cate putin si mixam pana obtinem o bezea lucioasa si ferma.
       Separat, topim ciocolata impreuna cu untul pe baie de aburi, apoi dam deoparte sa se racoreasca.
       Intre timp cernem faina cu praful de copt si le adaugam peste bezeaua de albusuri amestecand cu o paleta de jos in sus, iar la final turnam ciocolata topita in fir subtire si omogenizam.
       Turnam compozitia rezultata intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt si dam prajitura la cuptor pentru 40 minute la 170°C.

Pentru sirop:
       Incalzim intr-un ibric apa, zaharul si romul pana da in clocot, apoi dam deoparte si lasal sa se raceasca.

Pentru crema:
       Intr-un ibric marisor, punem pe foc laptele impreuna cu plicul de budinca, zaharul si putina esenta de vanilie. Amestecam continuu, pana cand incepe sa se ingroase.
       Oprim focul si lasam sa se raceasca complet, amestecand din cand in cand pentru a nu se forma o crusta deasupra.
      Cand crema s-a racit bine, mixam smantana pentru frisca cu zaharul pudra pana devine ferma, apoi cu o lingura punem din crema racita mixand mereu pana incorporam bine totul si obtinem o crema fina si omogena.

Asamblare:
      Pe o tava, asezam blatul, insiropam bine si turnam deasupra crema de vanilie, nivelam frumos, presaram pe toata suprafata ciocolata razuita si dam la rece pana in momentul servirii!

Pofta buna!

Daca ti-a placut reteta noastra "Desert prajitura din albusuri si crema de vanilie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (16)

Rahela Velicu 1

05.01.2020, 23:03

ValentinaMihaella27 1

06.01.2020, 22:39

Doamneeee! Este demențiala! Este fina, dulce atat cât trebuie! Este PERFECTA! Astazi am făcut-o pentru soțul meu, care mâine își serbează ziua numelui iar poimâine pe cea de naștere! Dar am sa o repet și pentru alte evenimente!!! ❤️ ❤️ ❤️

Gherca Daniela 1

07.01.2020, 16:08

Ma bucur tare mult ca ti-a placut prajiturica Un adevarat deliciu! La multi ani cu sanatate si bucurii sotului tau!

COMENTEAZA

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

Cum prepari acasă o rețetă delicioasă de Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!

citeste mai mult
Pere cu brânză gorgonzola, nuci și miere! Un deliciu!!!
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert clafoutis cu cirese